اختلال بلع

اختلال بلع


بیماری اختلال در بلع چیست و چطور درمان میشود؟


بیماری دیسفاژی, عفونت سیستم تنفسی
اختلال بلع به هرگونه مشکل خوردن مواد غذایی و آشامیدن مایعات گفته می شود و در واقع اختلال بلع، مشکل در انتقال مواد غذایی جامد یا مایع از دهان تا معده است.

وقتی اختلال بلع (دیسفاژی) به موقع تشخیص داده نشود و بدون درمان بماند، احتمال خطر ابتلا به آسپیراسیون و پنومونی (عفونت سیستم تنفسی) ناشی از آن بالا می رود.

برخی از بیماران مبتلا به آسپراسیون خاموش هستند و علائم آسپیراسیون مثل سرفه یا گلوپاک کردن را نشان می دهد.
در صورتی که اختلال بلع یا دیسفاژی تشخیص داده نشود می تواند منجر به کاهش وزن بدن، از دست دادن آب بدن و ضعف عمومی شود و به طور کلی کیفیت زندگی خود را کاهش می دهد.

علائم بیماری
تظاهرات و علایم بیماری که دشواری بلع در هنگام عبور غذا از حلق به مری داشته باشد، به این صورت است: گیرکردن غذا در گلو، صدای خشن یا غرغره‌مانند، برگشت غذا از بینی یا احساس خفگی، بلع‌های مکرر و پشت سرهم، صاف کردن مکرر گلو، سرفه و ذات‌الریه (عفونت ریه) #اگر کسی هنگام انتقال لقمه از جلوی دهان به عقب مشکل داشته باشد و یا غذا به بیرون ریخته شود ناشی از ضعف در عضلات زبان و گونه و عضلات صورت می باشد
#اگر فردی بلافاصله بعد از قورت دادن غذا مشکل داشته باشد، در مرحله عبور غذا از حلق به مری مشکل دارد

بیماری دیسفاژی, عفونت سیستم تنفسی

علل بروز مشكلات بلع چیست؟
اشكالات بلع در تمام سنین می تواند بروز كند اما در افراد مسن و کودکان فلج مغزی احتمال بروز آن بیشتر است. عوامل مختلفی می توانند سبب ایجاد اشكال در بلع شوند كه عبارتند از:

عادت های بد غذا خوردن: سریع خوردن، خوردن لقمه های بزرگ، خوردن در حالت دراز كشیده، ننوشیدن آب كافی هنگام خوردن غذا و ضعف عضلات صورت زبان و حنجره . همه مواردی هستند كه می توانند سبب ایجاد اشكالات بلع شوند. اگر به دلیل درد دندان نتوانید غذا را خوب بجوید نیز دچار مشكلات بلعی می شوید.

مشكلات عصب یا عضله: افرادی كه سكته مغزی داشته اند یا بیماری پاركینسون، ام اس، تحلیل عضلانی یا میاستنی گراو دارند احتمال درد با اشكال در بلع مواجه شوند. این بیماری ها می توانند اعصاب و عضلات زبان حلق و حنجره (اپی گلوت) و مری را دچار مشكل كرده و غذا در دهان به راحتی به حلق و مری انتقال داده نمی شود و یا آهسته در مری حركت می كند یا در مری گیر كند.

مشكلات مری: شرایطی مانند بازگشت اسید معده به مری (رفلاكس) می تواند باعث آسیب مری و ایجاد زخم شود. زخم و بافت آسیب دیده باز شدن مری را دچار مشكل كرده و در نتیجه منجر به اختلالات بلعی می شود.

سایر اختلالات: برخی سرطان ها، بزرگی تیروئید یا بزرگی قلب منجر به افزایش فشار مری شده و اختلالات بلعی ایجاد می شود.

درمان اختلال بلع
**بیماران با ضعف عضلانی مانند فلج و سکته مغزی که دارای ضعف در عضلات بلع در نواحی دهان حلق و حنجره هستند با تقویت عضلات درگیر در بلع توسط پاتولوژیست گفتاروزبان و بلع درمان می شوند و بهترین متخصص جهت تشخیص و درمان اختلال بلع متخصص پاتولوژی گفتار زبان و بلع می باشد.


چند توصیه:
**اگر سیگار می کشید و مشکل بلع دارید ، حتماً برای معاینه بیشتر نزد پزشک بروید . هر اختلال بلع که به تنش ، هوا ، یا عادات شخصی مربوط نباشد ، باید به پزشک اطلاع داده شود .

***آرامش داشته باشید . تنش و فشار روانی باعث مشکل شدن بلع هم می شود . هر چیزی که آرامش را به شما بازگرداند . مثل ورزش - ماساژ ، یوگا ، نفس عمیق - فشار را از روی گلویتان هم برمی دارد . کمپرس آب گرم بر روی گلو هم تا حدی ماهیچه های آن را شل می کند .

****هوا را مرطوب کنید . چون بسیاری از اختلالات بلع ناشی از خشکی هواست ، مرطوب کردن هوا می تواند کمک کننده باشد . بعضی متخصصان خوردن روزانه لااقل هشت لیوان آب را هم توصیه می کنند . هوا باید ۳۵ تا ۴۰ درصد رطوبت داشته باشد . گذاشتن دستگاه در اتاق خواب مؤثر است . گرچه تأثیر هوای مرطوب گرم یا سرد هنوز مورد بحث است ، ولی هوای خنک و مرطوب برای گلو بهتر است .

******برگشت اسید را درمان کنید . اگر احساس برگشت اسید معده به گلو دارید ، راه های زیادی برای کنترل آن وجود دارد ، از جمله ترک کافئین ، الکل ، شکلات و سیگار .

******وضع بدن را معاینه کنید . گر چه ناهنجاری جسمانی نادر است ، پزشک ممکن است علت احتمالی اختلال بلع را ناشی از آن بداند . پس با روش خوردن نمک باریم و عکس برداری با پرتو ایکس گرفتگی احتمالی ماهیچه اسفنکتر حلق مشخص می شود . تنگی این ماهیچه نخست با دارو و سپس با روشی خاص برای گشاده کردن آن در مطب رفع می شود . این روش بسیار مؤثر است . در موارد شدیدتر ، جراح ماهیچه را پاره می کند تا شل شود .

******گرفتاریهای مادرزادی و بیماریی که دیورتیکولوم زنکر نام دارد - که در آن ،‌ پوشش درونی مری کیسه ای



تغذیه با لوله یNG

تغذیه با لوله یNG

اگر بیماری توان بلع خود را از دست بدهد از رویکردهای جایگزین برای تامین نیاز بدن به غذا استفاده میشود مانند:
NG tube
Peg

اما به یاد داشته باشید:
✔️لوله ی NG باید موقتا تا زمان بهبودی استفاده شود و درمان نیست

✔️استفاده طولانی NG باعث آسیب به مخاط بینی و ایجاد آسیب میشود

✔️استفاده طولانی باعث کم حس شدن یا از بین رفتن حس های دهانی میشود

✔️بلع دردناک و درد حنجره ایجاد میکند

💥💥حتما باید با کمک بلع تراپیست فرد به تغذیه دهانی دست پیدا کند و NG برداشته شود

📌برای دیدن کلیپ های مراجعین درمان شده به پیج اینستاگرام ما سربزنید:
goftardarmani _kerman_novin



دلایل اختلال بلع:

دلایل اختلال بلع:

اختلال بلع دلایل بسیار زیادی دارد از جمله:

🔹سرطان های مری و حنجره،سیگار کشیدن

🔹بیماری های نورولوژیک مانند ام اس،پارکینسون

🔹تولد نارس نوزادان

🔹سکته مغزی و فلج مغزی

🔹مشکلات گوارشی(رفلاکس،آشالزی و…)

🔹شوک عاطفی و مسائل روانشناختی

🔹پرکاری حنجره(داد زدن زیاد،گریه کردن،استرس محیط کار،)

🔹خشکی محیط و بدن(مصرف کم آب و عدم رطوبت محیط)

⭕️در بسیاری از موارد تمام آزمایشات پزشکی فرد نرمال است اما همچنان شکایت عدم توانایی در بلعیدن را دارد در این صورت به احتمال زیاد اسپاسم،گرفتگی عضلات حنجره و بدعملکردی حنجره مانع اصلی بلعیدن است.

✔️متخصص گفتاردرمانی با آزادسازی عضلات حنجره و ایجاد توازن در عملکرد حنجره به رفع و درمان اختلال بلع کمک میکند.

📌جهت مشاهده کلیپ های افراد درمان شده به ادرس اینستاگرام ما مراجعه فرمایید:
goftardarmani_kerman_novin



اختلال بلع و علایم آن

اختلال بلع و علایم آن

علائم دیسفاژی:
v ناتوانی در بلعیدن مواد غذایی و حتی بزاق دهان خودشان(شایعترین علامت)
v سرفه کردن در هنگام خوردن و نوشیدن یا بلافاصله بعد از آن
v ضعیف شدن صدای فرد در حین خوردن یا اندکی پس از آن وجود صدایی وزوز مانند در مسیر تنفسی در حین دم و بازدم
v ابتلای بیمار به عفونت سیستم تنفسی(پنومنی) به دلیل آسپیراسیون مکرر
v ورود مواد غذایی به مسیر هوایی (آسپیراسیون)
v کاهش وزن و ایجاد علائم سوء تغذیه به علت کم خوریهای بیش از حد
v بالا رفتن درجه حرارت بدن از1ـ30 دقیقه پس از غذا خوردن
بطور کلی علائم اختلال بلع در بیماران مبتلا به سکته های مغزی از نوع آمبولیک و بیماران سرطانی پیشرونده است وبا گذشت زمان باعث بروز ناتوانی بیشتری خواهد شد. بیماران مبتلا به این اختلال از به هم خوردن روند طبیعی زندگی شان و ایجاد ناراحتی در تغذیه دچار نابسامانی های جسمی و روحی می شوند.



اختلال بلع ، گفتاردرمانی تخصصی بلع

اختلال بلع ، گفتاردرمانی تخصصی بلع

اختلال بلع یا دیسفاژی به سختی در بلعیدن گفته می شود و علائم مختلفی دارد. در این اختلال ممکن است فرد در انتقال غذاها یا مایعات از دهان به معده یا فقدان حس حلقی و انواعی از بی کفایتی ها در مکانیسم بلع داشته باشد.

✅دیسفاژی از برخی دیگر اختلالات باید متمایز گردد مانند odynophagia که همان بلع دردناک است یا globus که احساس وجود چیزی مانند لامپ یا شی در گلو است .

?ممکن است فرد همزمان دیسفاژی و ادینوفاژی داشته باشد یا دیسفاژی با گلوبوس یا دیسفاژی با هر دو علامت را داشته باشد.

✴نوعی از اختلال بلع که فاگوفوبیا نامیده می شود در نتیجه ترس از بلعیدن است و فرد بدون مشکل در سیستم بلع بدلیل مشکلات روانشناختی از بلعیدن می ترسد.

" علم را بیاموزیم و از خرافات فاصله بگیریم"



تصویربرداری حنجره
کار درمانی
درمان لکنت
نوروفیدبک تراپی
گفتار درمانی
بازی درمانی
اختلالات یادگیری
روانشناسی
درمان بلع
نمایش ویدئو
درباره کلینیک
تماس با کلینیک
تویتتر
کانال تلگرام
اینستاگرام
فیسبوک
صفحه اول
گرفتن نوبت
گروه واتساپ